avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia comunitara se cumuleaza cu pensia nationala?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia comunitara se cumuleaza cu pensia nationala?

As vrea sa va prezint o speta:
O persoana s-a pensionat dupa ce a ajuns la o vechime de 36 de ani in Romania cu o pensie de 830 lei pe luna. Aceeasi persoana a lucrat cu contract de munca si in Spania 4 ani si 4 luni si i s-a calculat o pensie de 826 lei pe luna. De la casa de pensii i s-a transmis ca pensia mai avantajoasa este cea nationala si o va primi doar pe aceasta.
As dori sa intreb nu era normal sa primeasca cumulat ambele pensii?
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 10:05, 19 Iunie 2014
Cadrul legal al stabilirii drepturilor de pensie în favoarea persoanelor care intră sub incidenţa Regulamentului (CE) nr. 1408/71 şi a Regulamentului (CE) nr.574/72 este reprezentat de:
a). Regulamentul nr.1408/71(CE) şi Regulamentul nr. 574/72 (CE) modificate de Regulamentul nr.883/2004(CE) si nr.987/2009(CE) al Parlamentului European si al Consiliului privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.
b). Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii

Conform prevederilor articolului 46 din Regulamentul 1408/71, casa teritorială de pensii calculează două pensii (dublu calcul):
I. o pensie naţională - prin valorificarea doar a stagiului de cotizare realizat în România;

II. o pensie comunitară - luând în considerare perioadele de asigurare sau echivalente acestora realizate de solicitant în toate statele membre.

După efectuarea dublului calcul (cel al pensiei naţionale şi cel al pensiei comunitare) se compară cele două pensii şi se acordă pensia stabilită în cuantum mai avantajos.


Sursa:
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
As dori sa mai mentionez ca persoana pensionata a mai lucrat legal inca 4 ani in Germania si inca 3 ani in Israel numai ca aceasta vechime nu a fost luata in calculului pensiei comunitare ci doar stagiul din Spania. Cum poate face sa i se calculeze pensia si pentru perioada lucrata in Germania si in Israel?
La calculul pensiei comunitară se ia în considerare toate perioadele de asigurare sau echivalente acestora realizate de solicitant în toate statele membre.
Se poate depune contestatie cu privire la stabilirea pensiei.
Romania si Israel au semnat un acord in domeniul securitatii sociale, insa acesta nu a fost ratificat de ambele state. Pana la ratificarea acordului bilateral dintre Romania si Israel, perioadele lucrate in cele doua state nu se recunosc reciproc.
Ca sa inteleg exact teoria cu privire la calculul pensiei comunitare as dori cateva informatii lamuritoare.

"1. se calculează pensia teoretică, prin luarea în considerare a totalului perioadelor de asigurare, prin aplicarea formulei naţionale de calcul"

Aici se are in vedere determinarea punctajelor medii anuale, prin raportarea veniturilor permanente la salariile medii brute pe economie din Romania din perioadele respective, inclusiv raportarea veniturilor permanente realizate in statele membre UE la salariile medii brute pe economie din Romania?

Dupa care, se determina punctejele anuale si ulterior punctajul mediu anual prin impartirea la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare (care este intotdeauna fix)?

Daca este asa, atunci matematic intotdeauna punctajul mediu anual comunitar va fi mai mare decat punctajul mediu anual national, pentru ca se adauga un punctaj suplimentar realizat in statele membre.

"2. se calculează pensia efectivă (proratizată, proporţionalizată) aferentă perioadelor de asigurare realizate în România."

Aici cum se calculeaza aceasta pensie, ce se imparte la ce/inmulteste cu ce?

Multumesc.


Intrebarea finala, de ce pensia comunitara poate fi mai mica decat pensia nationala? Ce anume/factor influenteaza acest rezultat?
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
eagle_free, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul pensiei din strainatate Socol Socol Am fost angajat in Romania, iar de 2 ani lucrez cu contract de munca in Slovacia. Anul viitor urmeaza sa ma intorc in Romania si sa ma pensionez. Stiu ca ... (vezi toată discuția)
Munca in extern Dragpesccu` Dan Dragpesccu` Dan se pot considera anii de munca in alta tara ca un cumul ani vechime pentru pensie ? (vezi toată discuția)
Contributii platite in alte tari; pensie comunitara lore79 lore79 buna seara.in urma cu 2 ani am lucrat in italia cu carte de munca{un an}ceea ce inseamna ca am contribuit la fondul de pensii de acolo.Intrebarea mea este,unde ... (vezi toată discuția)